Skolebarn i Oslo oppfordres til hærverk mot biler. I forbindelse med Kronprinsen og Kronprinsessens 50 års markering har forretningsutvalget i Oslo anført av ordfører Marianne Borgen (SV) vedtatt å gi en gave til 325.000 kroner. Dette er ny gaverekord til Kongehuset, der den forrige rekorden var 100.000 kroner. Denne gaven var til kongeparet i 2016 og bestod av innsektshoteller.

Årets gave til 325.000 kroner er en tegneseriebok. Den er gitt til Oslos skoleelver i aldersgruppen 9 til 13 år. (4. til 7. trinn).

I Dårnes sin tegneseriebok formidles svært oppsiktsvekkende holdninger overfor barn. Her noe som illustrerer dette:

  • 1) Skolebarn i Oslo oppfordres til hærverk mot biler.
  • 2) Skolebarn i Oslo oppfordres til å begå sivil ulydighet.
  • 3) Byrådsleder og ordfører har signert boken og dermed gått god for dens innhold.

Må trekkes tilbake

Leder for Folkets Parti (tidligere Nei til mer bompenger), Cecilie Lyngby, reagerer med vantro og sjokk. Ikke når det gjelder selve gaven, men gavens brutale innhold. – Som mor vil jeg betakke meg for den slags påvirkning overfor 9-åringer. Dette er direkte farlig og kan skape et samfunn ingen vil ha. Demokratiet og unges respekt for lover og regler blir totalt vannet ut.

Vi mener videre at denne boken som er gitt som klassesett må trekkes tilbake og kan ikke være en del av barnas skolehverdag.


Fakta om saksgangen.

  • Innkjøp av boken ble behandlet i Forretningsutvalget 12.06.2023
  • Saken ble fremmet som «Untatt offentlighet». Det innebærer at vi ikke kjenner saken på forhånd, og har ikke fått sakspapirene før møte.
  • Boken ble presentert som en bok som handlet om vennskap, og at den var anbefalt av Utdanningsetaten.
  • Selv om vi reagerte på summen, stemte Folkets Parti for forslaget slik det var presentert.
  • Først etter sommerferien får vi se boken, og se det kontroversielle innholdet som bildene viser, og da reagerer vi på både boken og prosessen som har hatt som hensikt å forlede.

Vedlegg: Saksdokument 188/23